петак, 6. јул 2018.

1/4 ФИНАЛА СП: БРАЗИЛ - БЕЛГИЈА

КАФАНСКА (НЕ)КОРЕКТНА ФУДБАЛСКА РАЗМИШЉАЊА

Да Вам неко понуди шољицу топле бразилске кафе или шољу вреле белгијске чоколаде шта би сте изабрали? Будући да је бразилска кафа аутентична и сигурно знамо да је њихова домаћа, а белгијска чоколада сумњивог поријекла (откуд да какао расте у Белгији?!) ми кажемо - Бразил иде даље, наравно, уз шољицу топле кафе.



БРАЗИЛ - БЕЛГИЈА

Бразил: Ред и напредак. Тако пише на застави. Оно што застава каже може ли се пресликати на фудбалски терен? Реда има, а то нам се највише не свиђа. У Бразилу треба да је неред, да Роналдињо забавља, Ривалдо да шута са центра, Бебето и Ромарио да љуљају дијете када дају голове - за тактику не маре. Све са осмјехом и знајући да је фудбал игра. Данас, реда има оног досадног (не)фудбалског тактичког. Када чујемо ријеч дисциплина у фудбалу ето одмах се најежимо. А гдје је љепота? Зли језици ће рећи у љепоти се не умире, а ми одмах одговорити рјечима Достојевског - Љепота ће спасити свијет. Напредак? И њега, дакле, има у смислу досаде и тактике, али и великог регреса када је у питању истинска љепота због чега се фудбал и гледа. Ако смо од Роналдиња дошли до Нејмара треба ли још коментара?

Белгија: Црвени нечастиви (ђаво). Против Јапана показали да код њих нема предаје. Пљунули у лице најотрцанијој фразетини да само Њемци играју фудбал 90 минута. Чини ми се - Њемци су код куће, а ево Белгија језди и даље. Да су овакав преокрет урадили Њемци глава би експлодирала од наслова и коментара типа - Е то је Њемачка. Белгија ето показује како колонизаторска политика има успјеха. Сека помијешала црну и златну, а они црну и бијелу и умјесто бијеле кафе добили добру репрезнтацију. У називу им стоји нечастиви (ђаво), а знамо ко са њим тикве сади он о својој глави ради. На дугом штапу историје Белгија ће морати да проплаче - ако ништа друго дјеца Конга су опомена. Стога, још чекамо тачност те тврдње о успјешности колонизаторске политике.

На кога обратити пажњу:

Нејмар (Бразил): Ми морамо и ми ћемо и даље писати и указивати на њега, јер на њега се заиста мора обратити пажња. Називали смо га дјечак, цурица, теткица, али понестаје нам епитета. Глумац. Неправедно и даље без Оскара. Како је дошло до девалвације те империјалистичке популистичке и накарадне награде они више ни доброг глумца не препознају. Они сада награђују некакве дистопијске мелодраме "Облик воде" а пред њима плива бразилско ружно паче. 

Маруан Фелаини: На њега указујемо само зато што волимо колач чупавце - а он нас баш на њега асоцира. Овај белгијски чупавац је сумњивог поријекла - име га одаје Маруан, што гарантује да се не прави од белгијске чоколаде. Нама личи на Мароко - а шта ви кажете?



Прогноза:

Да је то онај Бразил који се игра лопте - ми би без размишљања рекли Бразил иде даље. Сада се више тзв. Белгијанци играју лопте. Једно питање за тебе читаоче -  искрено да Вам неко понуди шољицу топле бразилске кафе или шољу вреле белгијске чоколаде шта би сте изабрали? Будући да је бразилска кафа аутентична и сигурно знамо да је њихова домаћа, а белгијска чоколада сумњивог поријекла (откуд да какао расте у Белгији?!) ми кажемо - Бразил иде даље, наравно, уз шољицу топле кафе.

0 коментара:

Постави коментар

 
;